Balans in Zijn, hypnotherapie, mindfulness en yoga. PDS therapie

 

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), ook wel bekend als spastische darm, is een veel voorkomende kwaal. Deze chronische darmaandoening geeft klachten zoals buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid, opboeren en een opgeblazen gevoel. De klachten leiden bij veel mensen tot emotioneel en lichamelijk lijden zoals sociale beperkingen, ziekteverzuim en verlies van levenskwaliteit. 

Het maag-darm kanaal is een uiterst gevoelig orgaan. Gevoelig voor prikkels zoals voedsel, maar ook voor spanning en emoties. Iedereen heeft weleens buikpijn of diarree gehad vlak voor een spannende gebeurtenis, zoals een examen. Mensen met prikkelbare darmen hebben een overgevoelig maag-darm kanaal. Bij inwendig onderzoek worden er echter geen afwijkingen gevonden.

Bij het ontstaan en voortduren van de klachten kunnen meerdere factoren een rol spelen. Zoals een familiare aanleg, bepaalde dieetfactoren, een doorgemaakte buikgriep, sommige karaktereigenschappen en stress in de thuissituatie of op het werk. Medicijnen en dieetadviezen helpen vaak onvoldoende. Met hypnotherapie echter worden veelal goede resultaten geboekt.  

PDS therapie
De duur van de therapie is 13 weken. Gedurende deze periode kan een kort of lang traject in worden gezet. Wanneer er sprake is van lichte klachten kan een kort traject van 6 consulten toereikend zijn. Wanneer er sprake is van langdurige hevige klachten, wordt een lang traject van 12 consulten geadviseerd. De klachten kunnen bestaan uit zowel lichamelijke als psychische klachten. Het intakegesprek is 90 minuten (1,5 uur). De duur van een (vervolg)consult is 60 minuten (1 uur).