http://www.balansinzijn.nl/wp-content/uploads/Schermafbeelding-2020-05-04-om-16.02.46-1200x450.png

 

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’ wat slaap betekent. Hoewel het uiterlijk op slaap lijkt, heeft EEG-onderzoek aangetoond dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn. Hypnose is een toestand van diepe ontspanning en veranderd bewustzijn, waarin contact kan worden gemaakt met een diepe gevoelslaag, het onbewuste. Een ander woord voor hypnose is trance. Het gevoel van trance kan het beste vergeleken worden met dagdromen. Een ander voorbeeld is de toestand tussen het slapen en waken in terwijl je wakker wordt. 

In onze diepere gevoelslaag worden onbewuste processen, onverwerkte gebeurtenissen en overtuigingen opgeslagen. Als er een aanleiding of een situatie is waardoor een gebeurtenis te pijnlijk of heftig is om te ervaren, kan het onbewuste er voor kiezen om het gevoel van fysieke of mentale pijn opzij te zetten, te ‘parkeren’. De reden hiervoor is om overeind te blijven, om te overleven. Dit kan een lange tijd goed gaan totdat deze onverwerkte pijn weer door een aanleiding of een situatie wordt aangeraakt. Dit kan pijnlijk en verwarrend zijn. Daarnaast kan het betekenen dat je op dat moment sterk genoeg bent (geworden) om het te kunnen ervaren. Het geeft je dan een kans om de oorzaak van deze pijn te onderzoeken en verwerken.

Hypnotherapie bij klachten en beperkingen
Bij klachten en beperkingen kan hypnotherapie een waardevolle bijdrage geven. Door met het onbewuste te werken kan inzicht komen en kunnen hulpbronnen worden aangesproken. Ook kan tijdens deze therapie gewerkt worden aan ontspanning en pijnreductie. Daarnaast wordt tijdens hypnotherapie gebruik gemaakt van andere evidence based therapievormen. Dit betekent dat de werking ervan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Enkele andere trancetechnieken binnen de hypnotherapie zijn regressie, reïncarnatie, NLP, imaginatie, autogene training en zelfhypnose. Het effect van andere vormen van therapie, zoals Cognitieve Gedragstherapie en Bevrijd Jezelf Therapie (afgeleid van EFT), wordt ondersteunend ingezet.

In tegenstelling tot hetgeen tijdens theaterhypnose gebeurt, behoud je tijdens hypnotherapie altijd de controle over jezelf. Wil je graag ervaringen van anderen lezen, klik dan hier

Hypnotherapie is geen vervanging van reguliere medische hulpverlening en bij klachten en aandoeningen is het altijd belangrijk een arts te raadplegen. Hypnotherapie is zowel een op zichzelf staande behandelmethode als een waardevolle ondersteuning en aanvulling voor de reguliere en complementaire geneeskunde.

Ben je aanvullend verzekerd en wil je weten of jouw zorgverzekering hypnotherapie vergoedt, klik dan hier.

 

There are things known, and things unknown,
and in between are doors...........

Aldous Huyley